2009. december 30., szerda

Privát leltár 2009 - blog, olvasás, könyvek

Itt az év vége, ebből az alkalomból egy kis összegzést készítettem az idei könyvélményeimmel kapcsolatban.
Nem tudom mit fog hozni a következő év, de az idei számomra az olvasás, a könyvek éve volt. Soha ennyi könyvet nem olvastam, és nem vásároltam egy évben, mint idén.
Onnan indul a dolog, hogy 2008. november végén volt egy lézeres szemműtétem, ami a végeredményt tekintve nem sikerült tökéletesen. 2 hónappal a műtét után ez már nyilvánvaló volt, akkor már (és azóta is) eléggé zavart a fényforrások nézésekor jelentkező fényudvar-jelenség (vagy más néven: káprázat). Ez televízió nézésekor is elég zavaró. Emiatt ismét felfedeztem az olvasás élményét. (Korábban is olvastam, de mindössze 10-15 könyvet évente.) Mindezt csak fokozta, a moly.hu közösségi oldal, melyre egész véletlenül bukkantam februárban, egy blogot olvasgatva. Na, onnantól fogva nem volt megállás. Előbb a könyvtárban re-aktivizáltam magam, aztán beindult a könyvrendelési lavina is.

Egy kis statisztika az ez évi könyvekről:

2009-ben 77 könyvet olvastam.

Íme a 2009-es virtuális könyvespolcom:

Általában még a gyengébben kezdődő könyveknek is esélyt szoktam adni, de volt idén három könyv, amit nem tudtam végigolvasni. Weöres Sándor: Egybegyűjtött írások 1-3 című prózai és verses műveit tartalmazó válogatása nem minőségi, hanem időbeli okokból nem ment (könyvtári példány volt és 3 hét alatt nem lehet egyhuzamban elolvasni a három kötetet).
Gabriel Garcia Marquez: Száz év magány, és Hamvas Béla: Karnevál című könyvénél viszont "elfogyott a cérna", annyira nem az én világom volt ez a két könyv, hogy Marquezt csak a 90. oldalig, Hamvast a 265.-ig tudtam tolerálni. Pedig nagy reményekkel kezdtem mindkettőhöz... Torzó tehát 77-ből három. Ez azért nem rossz arány.

58 könyvnek külföldi, 19-nek magyar volt a szerzője .
A legtöbbet olvasott szerzők képzeletbeli dobogóján Hermann Hesse 5 könyvvel, Stephen King és John Updike 4-4 könyvvel szerepel.
13 könyvet értékeltem kitűnőre (5/5).
52 könyvtári könyv, 21 saját, 3 kölcsönkapott volt.
51 db, többségében antikvár könyvvel gyarapodott a házi könyvespolcom, ebből 6 db-ra ajándék formájában tettem szert.

Idei szerzemények:

Ebben az évben - ez is egyedülálló - kb. 37 000 Ft-ot költöttem olvasnivalóra.
Az év könyvértékeléseinek átlaga: 3.79

Blog
Ha már ennyire belemerültem a könyvek világába, úgy gondoltam, hogy érdemes lenne megemlékeznem egy-egy olvasmányomról. Egyrészt magamnak, esetleges későbbi újraolvasáshoz, fontosabb részlet felidézéséhez, másrészt a mindenkori olvasók számára is segítségül szolgálhat (nekem szintén sokszor segítettek a mások könyves blogjában fellelt vélemények annak eldöntésében, hogy érdemes-e egy könyvet elolvasnom). Kora tavasszal indítottam egy másik címen egy általános tematikájú privát blogot, ebbe kerültek az első könyvekről szóló bejegyzéseim. Aztán amikor látszott, hogy a többi témakör kezd kifulladni, a könyves feljegyzések viszont továbbra is motiváltak, nyáron átköltöztettem a bejegyzéseimet erre az oldalra. A molyra február 7-én regisztráltam, a legelső könyves bejegyzések pedig február 25-én készültek. (Eddig ez az egyetlen blog, amihez volt több hónap kitartásom.) Volt néhány hangoskönyvem is idén, de már korábban eldöntöttem, hogy kifejezetten csak a nyomtatásban megjelent művekről fogok írni.

Ezzel együtt 71 bejegyzés született, ebből is látszik, hogy nem teljes az idén olvasott könyvekről szóló beszámoló.
Noha idén olvastam őket, ezekről sajnos nem írtam:

Srí Ramana Maharsi: Tudatos halhatatlanság
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Stephen King, Peter Straub: A fekete ház
Dr. Michael Newton: Lelkünk útja I-II-III. – Lelkünk titkai
Gabriel García Márquez: Száz év magány
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A blog "bejáratásának" első három hónapja alatt olvasott könyvekről van szó, egy részük lustaságból, egy részük pedig azért maradt ki, mert nem tetszett és/vagy félbemaradt az olvasása. Ennek is köszönhető, hogy a legkevesebb bejegyzés (1) áprilisban született. Azóta próbálok nem kihagyni egyetlen olvasmányt sem.
A legtöbb, havi bejegyzés novemberben született, összesen 13 könyvről sikerült beszámolnom.

Egész évben (és remélem jövőre is) a legnagyobb motivációt az adta blogom vezetéséhez, hogy ha látogatóim közül csak egyetlen ember is kedvet kap egy könyv elolvasásához, már nem volt hiábavaló az itt eltöltött időm.
Sok könyv vár még olvasásra saját könyvespolcomon és a könyvtárban is, csak idő kérdése, hogy átrágjam magam rajtuk. Mint egy (könyv)moly :)

Érdekes olvasmányokban gazdag, boldog új évet kívánok mindenkinek 2010-re!

9 megjegyzés:

Lobo írta...

Gratulálok és csak így tovább

Almost Zed írta...

Köszönöm!

Daniella írta...

Ez fantasztikus! BÚÉK és gratula a blogodhoz, ha ez motivál, belinkeltelek magamhoz :).
Amúgy a szemed megjavult vagy újra kellett műteni?

Almost Zed írta...

Köszi Dana, a belinkelést külön is! :)
A szemem sajnos nem 100 %-os, jelenleg is szemcseppet kell használnom, de az orvosok szerint nem olyan nagy mértékű az eltérés, hogy újra lehetne műteni. Bár nem is biztos hogy vállalnék egy újabb műtétet, ugyanis azóta sokkal fényérzékenyebb a szemem, és hamarabb kiszárad.
Nem vonom kétségbe, hogy a műtétet vállalók többségének már elsőre tökéletes lesz a látása, de ezt senkinél sem lehet előre garantálni, bár előtte nekem is azt mondták, hogy minden oké lesz. Ezért csak az menjen lézeres szemműtétre, aki vállalja, hogy esetleg abba a néhány százalékba esik bele - mint én - akinek nem lesz tökéletes a látása utána sem. Sajnos ezt kevesen tudják, a lézerklinikán meg még kevesebben hangoztatják.

annamarie írta...

Én is csak gratulálni tudok, noha most először vetődtem a blogodra! Muszáj jeleznem, hogy én is 77 könyvet olvastam az idén, és bár idén nem olvastam már semmit Hesse-től, ő a kedvenc külföldi íróm. Hát, ennyit a közös szálakról. Most belenézek a régebbi bejegyzéseidbe is, hátha akad valami, amire kedvet kapok!
Annamarie

Névtelen írta...

Kedves volt Zed!:)
3-4 éve bajba kerültem az olvasással. Szinte nem is akadt könyv, ami le tudta volna kötni a figyelmemet. A szemem (többnyire korral járó) állapotának romlása csak kifogásnak volt jó. Te erre is derítettél fényt, mert segítségeddel nem pazaroltam az energiáimat feleslegesen. Köszönet és hála érte
nn

Névtelen írta...

ps

És a TV nézésnél majdnem minden jobb:)
n

Daniella írta...

Jó, hogy ezt így leírtad a szemműtétedről. Sokan akartak már rábeszélni (- 7.00), de ezek után pláne nem vállalom. De öröm az ürömben, hogy olvasol és írsz!

Almost Zed írta...

@Dana:
Így van, az olvasás és írás "kárpótol" valamelyest.