2009. november 16., hétfő

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Az 1920-as évek Amerikájának korhangulata elevenedett meg olvasás közben képzeletemben. A korabeli ruhák, autók, villák és a történet szereplői - köszönhetően a jól megírt könyvnek - mind-mind sikeresen idézték fel a történetnek díszletül szolgáló, akkori miliőt. Nem meglepő hát, hogy a regény filmre kívánkozott, megszületése után jó 50 évvel, Robert Redford főszereplésével mutatták be az adaptációt.

A történet címszereplője, a titokzatos Jay Gatsby, aki a New York környéki, tengerparti luxusvillájában szombatonként fényűző estélyeket tart, ilyenkor kapuja a hívatlan vendégek előtt is nyitva áll. Múltját, vagyonát titok lengi körül, mindenfélét beszélnek róla az emberek. A regény narrátora, Nick Carraway, Gatsby szomszédjában lakik. Egy szombat esti meghívásnak eleget téve ismerkedik meg a házigazdával. Nick unokatestvére, Dasy is a környéken lakik férjével, Tom Buchanan-nel, Gatsby gyakran nézi estéként a Daisy-ék felől látható mólóvégi zöld fényt. Miután Nick és Gatsby között baráti viszony jön létre, Gatsby megkéri Nicket, hogy hívja meg Daisyt magához, mert találkozni szeretne vele. Innentől Gatsby múltja kezd feltárulni: Daisy fiatalkori szerelme volt, és egy évek óta hajszolt álomnak rendelte alá életét, nevezetesen hogy újra folytatódjon az annak idején kényszerűen megszakadt kapcsolata a nővel. Ezért vette a Daisy közelében lévő villát, ezért tartotta az estélyeket, hátha egy alkalommal az asszonyt viszontláthatja. Nick közreműködésével létrejön a találkozás, annál is inkább, mivel Daisyt is csalja a férje. Ezután Gatsby egy szállóban nyílt kenyértörésre viszi a dolgot: Tom Buchanan-nel, a férjjel, egy feszült szituációban közli a tényeket, újra együtt kívánnak élni Daisyvel. A férj
fölényes nyugalommal fogadja mindezt, a feleség viszont feldúltan távozik Gatsbyvel a hotelből. Daisy, Gatsby kocsiját vezetve halálos balesetet okoz, a számára ismeretlen nőt, férjének, Tomnak a szeretőjét halálra gázolja, majd megállás nélkül továbbhajtanak. A elhunyt asszony kétségbe esett férje másnap elindul, a szemtanúk leírása alapján keresi a kocsit és annak
tulajdonosát. Mint utólag kiderül, Tom - habár tud róla, hogy nem Gatsby vezette az autót - irányítja Gatsbyhez a szerencsétlen férfit, aki előbb Gatsbyt lövi le, majd magával is végez. Gatsby, bár kétes üzletekkel alapozta meg vagyonát, mégis vétlenül halt meg. Temetésén Nicken, apján és a személyzetén kívül más nem kívánt megjelenni.

Gatsby gyökértelen lebegése a tengerparti luxusvillában, a lampionos kerti estélyek, a mólóvégi zöld fény üzenete a víz felett: a húszas évek talmi varázsának szimbóluma. Az elfecsérelt élet végén a csúnya halál pedig már leplezetlenül jelképezi a történet általános érvényét.
A romantikus vonások Gatsbyt díszítik, akinek az a tragédiája, hogy méltatlan álmokkal szőtte körül az életét. Ellenpont a Buchanan házaspár, akik a kopár valóság talaján, a felszínen maradnak, míg Gatsby álmával együtt elsüllyed.

Érdekes, izgalmas történet, ablak a múlt század húszas éveire szerelemmel, rejtéllyel, bűnüggyel.


Értékelés: 4/5

0 megjegyzés: