2009. július 2., csütörtök

Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

Újságokban, televízióban többször hallottam utálásokat a könyvre, így várólistámra felkerülve eljött az idő, hogy elolvassam. Egy meglepően vékony, mindössze 130 oldalas könyvet kaptam a könyvtárban kézhez.
A benne szereplő fogalmak, tudományos kifejezések egy része ismeretlen volt számomra, ez egy kicsit csökkentette nálam az "élvezeti értékét" a műnek, a tartalom azonban igen elgondolkoztató.

Nyolc súlyos problémával szembesíti Lorenz az olvasót, amelyek az emberiséget pusztulással fenyegetik:
1. A Föld túlnépesedése
2. Az élettér elpusztítása
3. Az emberiség önmagával való versenyfutása
4. Az érzelmek fagyhalála
5. Genetikai hanyatlás
6. A tradíciók lerombolása
7. A dogmák ereje
8. Az atomfegyverek

A könyv olvasása közben több, körülöttünk zajló folyamatra, történésre ráismertem. A mai korunkban jóval többre, mintha csak 35 évvel ezelőtt, a könyv első megjelenésekor olvastam volna. Sajnos egyre inkább igazolja az élet a szerzőt. (Egyébként Lorenz az atomfegyvereket tartja a leginkább megoldható problémának, a többi hét szerinte kevésbé elkerülhető.)
Van egy olyan rossz érzésem, hogy az emberiség addig semmiből sem tanul és semmit sem fog tenni a létét veszélyeztető problémák ellen, amíg el nem ér a falig, amíg nincs tovább, valami végzetes katasztrófa ki nem kényszeríti azt. Csak nehogy túl késő legyen...

Értékelés: 3.5/5

0 megjegyzés: