2009. december 8., kedd

Sebestyén Balázs: Szigorúan bizalmas

Balázst sokan ismerik. A magyar zenetévénél kezdte médiaszereplését 1997-ben, aztán jött a váltás a Balázs-show-val. Azóta is számtalan műsort vezetett már a tévében, emellett reggeli rádióműsort vezet.

2008-ban jelentette meg könyvét, amely első ránézésre, belelapozásra nekem úgy tűnt, hogy mindössze egy sima marketingfogás. A Gastroyal ételszállító cég a főtámogató, a könyv mellékletében is több oldalt tesz ki a cég reklámja, Balázs ekkor lett a reklámarcuk, tehát egymást akarják eladni. Tulajdonképpen így is van, ám olvasása közben kiderült, hogy ennek - ide illő hasonlattal - a tálalása ízlésesen sikeredett. Balázs fiatal még, és nem is született író. E két gondolat jutott eszembe, amikor befejeztem a könyvet. Kissé eklektikusra sikeredett első próbálkozása, mindenből szeretett volna egy kicsit megmutatni, de nincsenek eléggé kibontva a dolgok, ebbe is, abba is belekóstolhatunk. Ez a könyv nem főétel, hanem desszert. Ínycsiklandó ízeket tartalmaz, de nem lakunk jól vele.

A saját gondolatai másik hét ismert, és kevésbé ismert emberrel készített interjúkkal váltakozva szerepelnek a könyvben. Mesél pályafutásának kezdetéről, buktatóiról, miért váltott négy év után a médiában, milyen tapasztalatokkal gazdagodott a beszélgetős-show kapcsán. Fiatal korára tekintettel, és egy évtizednyi pályafutással a háta mögött, ezt nem lehet túl sokat ragozni. A könyv további részében spirituális hitvallásába avatja be az olvasót. Engem érdekelnek ezek a dolgok, és alapvetéseivel egyet értek. Akik hozzám hasonlóan korábban már utána olvastak a témának, foglalkoztak vele, azoknak sok újat nem fog mondani. Akik viszont először találkoznak ezekkel a szellemi dolgokkal, és fogékonyak a témára, azokat elindíthatja egy bővebb megismerés felé, mivel szép, értékes gondolatokat írt le a szerző.

Senki sem véletlenül él itt a Földön, mindenkinek feladata van, tapasztalatokat kell szerezni. Ez az egyik fontos gondolat a könyvben. Hét interjú a saját tapasztalatokról, sorsfordulókról tudósít, hogy ki mit tart fontosnak, értékesnek életében, mások számára is példaként. Lássuk, kik is ők? Ernyei Béla színész, író, akiről köztudott, hogy "életművész", aki nem csak elviseli, hanem éli az életet. Nagy Bandó András humorista, író betegségéről, ateista felfogásáról is vall. Dr. Domján László orvos, az Agykontroll módszer hazai terjesztője, aki Nagy Bandóval ellentétben szellemi, spirituális hívő. Joó István kutyakiképző, "kutyalélekbúvár", az ember és a négylábúak kapcsolatáról mond fontos dolgokat. Petrezselyem József pránanadi mester, aki saját betegségéből felépülve mások gyógyítására használja megszerzett tudását. Hevesi Tamás zenész, labdarúgó edző cukorbetegsége mellett mértéket tartva, de mégis szenvedélyesen végzi munkáját, kedvteléseit. Wollák Zsuzsa dietetikus, a Szent János Kórház és a Gastroyal táplálkozási tanácsadója, a saját, egyéni tapasztalatait bemutatva beszél az egészséges ételek és étrend fontosságáról.

Saját gondolatai közt egy helyen említi a szkepticizmusáról híres Vágó Istvánnal kapcsolatos történetét, miszerint elvitte mesteréhez, hogy saját szemével győződjön meg az energia anyaggá sűrítéséről:

"...a tanító ujjai között néhány perc alatt egy kis színes kavics formálódott. (...) Vágó először nem akart hinni a szemének. Meglepődve mondta: igen, ebben lehet valami. Kis idő múlva aztán újra felülkerekedett a gyanakvása, és kijelentette, hogy ez szerinte csupán illúzió. Akkor a pránanadi mester elmosolyodott: "Nincs semmi baj, István. Neked ezzel még nincsen dolgod.""

Bizony, mindenkinek hosszú az útja, és különböző állomásokon tartózkodunk egy-egy életben, vagy adott életszakaszban.

A könyv végén a Gastroyal reklámfelkéréséről tudósít Balázs, hogy miért vállalta el a felkérést, valamint mesél a nagy "boszorkánykonyhában" tett látogatásáról, ahol a dobozban kiszállított ételeket főzik. A profizmus láttán talált egymásra a cég és a médiaszereplő, majd készült el e könyv is.

Nos, azt észrevenni a könyvön, hogy nem profi szerző írta, meg a bújtatott reklám is elvárás volt vele szemben, ám ezzel együtt is úgy gondolom érdekes könyv, érdemes elolvasni.

Értékelés: 4/5

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok.Én "dede" vagyok.A nevem maradhatna inkognitóban?Amiről beszélni szeretnék ,attól mindig szégyenlem magam.Én egy 4 kiskorú gyermeket nevelő apuka vagyok.A feleségemmel nagyon nehéz időket élünk,és utolsó lehetőségként titeket keresünk meg.NEM ADOMÁNYT szeretnénk kérni,hanem olyan embert szeretnénk találni aki olyan modon segitene nekünk,hogy adna kölcsönt,amiből minden adósságunk rendezhetnénk.Mivel egy (tartozás-láncba) kerültünk.egyik tartozást a másik miatt kellett bevállalni.most jelenleg 300e ft az ami 4-5 helyre kellene.Ezért szeretnénk azt megoldani,hogy kifizetnénk mindent,és csak 1 törlesztésre kellene koncentrálnunk.Nagyon szépen kérünk titeket,ha tudtok olyan embert aki szivesen segítene ily modon nekünk akkor adjátok át a tel számunkat,vagy mailünket.06702592790..............desiree81@freemail.hu........de itt a számlánk,ha sikerülne valami.Erste:11600006-00000000-41694183.Reméljük valamilyen választ kapunk levelünkre.Üdvözlet Pődör Dezső,és Pődör Anikó.
ui:kérjük a nevünket kezeljétek bizalmasan.sziasztok.