2009. október 5., hétfő

Kurt Vonnegut: Macskabölcső

Szándékosan kezdtem a Vonnegut-könyvekkel való ismerkedést az Éj anyánkkal pár hónappal ezelőtt, az egy komoly tartalmú és mondanivalójú regény. A legtöbb ismert művében azonban szürreális képek, események, időutazások is előfordulnak különleges, abszurd humorral vegyítve. Sokan szeretik őket, de különleges stílusa miatt nem mindenkinél arat osztatlan sikert. Az Éj anyánk számomra tökéletes élmény volt, "megkockáztattam" hát egy könnyedebb regényét.

A Macskabölcső első mondata: "Ebben a könyvben egy szó sem igaz". Nos, valóban itt szinte a könyv lényege kerül megfogalmazásra, a szituációk, a helyek, a szereplők és a bokononista vallás írónk élénk képzeletének szülöttei.
A történet mesélője egy író, már az elején megvallja, hogy ő bokononista, és e fura vallásba folyamatosan betekintést nyújt Bokonon-idézetek, "Kalüpszó"-k, speciális szavak és azok magyarázatainak segítségével. A sztori kiindulópontja, hogy mesélőnk anyagot gyűjt az Aznap volt a Világvége című készülő könyvéhez. Többek közt arra kíváncsi, hogy mit csinált az atombomba egyik alkotója azon a napon, amikor ledobták az első atombombát Japánra. A tudós egyik gyerekével levelezve kerül tudtán kívül kapcsolatba a bokononizmussal. Innentől aztán megismeri karasza tagjait, San Lorenzo furcsa szigetére kerül (itt alapította meg Bokonon a vallását és nem is terjed túl a szigeten). Itt rádumálják a köztársasági elnöki tisztségre, szembesül a szuperjég pusztító hatásával, és a legvégén magával Bokononnal is találkozik. (A könyvben az egyes szituációk helyzetkomikuma az igazán érdekes.)

Bokonon-szótár:

foma = ártalmatlan hazugság

karasz = emberek brigádja, mely Isten akaratát cselekszi, akár tudattalanul is

kankan = az eszköz, mely révén valaki a karaszába eljut

sziunkák = az élet kacsai (összekuszálódhat más sziunkákkal)

vámpéter = a karasz tengelye

buzgó, buzgó, buzgó = ezt suttogják a bokonisták, ha eltűnődnek, mily bonyolult és kifürkészhetetlen az élet gépezete

vin-dit = hirtelen, szubjektív lökést jelent a bokonizmus felé

rang-rang = olyan személy, aki az embert bizonyos gondolkodásmódtól eltéríti, méghozzá úgy, hogy a rang-rang tulajdon példájával bizonyítja az illető életmód képtelenségét.

duprasz = kétszemélyes karasz

nagybömb = hamis karasz, látszólagos brigád, ami Isten útjainak szempontjából céltalan (pl. az Amerikai Forradalom Leányai, a General Electric cég, az Agglegények Nemzetközi Rendje - valamint bármely nemzet, bármikor, akárhol.)
"Ha érteni vágyod a nagybömböt,
hámozz meg egy léggömböt."

boko-maru = a tudatok elegyítésének szertartása (talpak összeérintése)

za-ma-ki-bo = sors, elkerülhetetlen végzet

szárunol = meghajtja fejét vin-dit-e parancsa előtt

szin-vat = olyan ember, aki a másiknak teljes szerelmét kívánja (Bokonon azt tanítja, hogy nagyon gonosz dolog, ha nem szeretünk mindenkit egyformán)

pul-pa = Isten haragja

Hibázni lehetetlen - ez az általános bokononi köszöntés, ha félszeg emberrel találkoznak.


Ezek után annak aki még nem olvasta, lehet hogy kissé zavarosak az eddigiek, olvasás közben azonban jól lehet követni.
Az egész könyv tele van abszurd helyzetekkel, fonák szituációkkal és humorbonbonokkal, mindemellett komoly társadalomkritikai hangokat is kiérezni belőle . Befogadásához rá kell hangolódni, meg kell szokni a stílusát, és szabadjára kell engedni a fantáziánkat.
Nem hibátlan mű, de két komolyabb hangvételű könyv között jó kis kikapcsolódást nyújthat.

"Különös úti célok - az Isten táncórái" (Bokonon)

Értékelés: 4/5

0 megjegyzés: