2009. október 13., kedd

P. Howard: A tizennégy karátos autó / A Láthatatlan Légió

Rejtő Jenő (alias P. Howard) történeteivel életemben először úgy 8 éves koromban találkoztam, mégpedig a Füles rejtvényújság képregény-sorozatában. 14 éve könyvben olvastam a Szőke ciklont és a Vesztegzár a Grand Hotelben-t, aztán nemrég a munkahelyemen kezembe akadt egy kósza példány mostani bejegyzésem tárgyáról. Mivel a fentebb említett írásokról szép emlékeket őrzök, elolvastam eme könyvet is.

A tizennégy karátos autó
Gorcsev Iván, a szélhámos fiatalember és felfogadott titkára, Vanek Úr hihetetlen kalandokat élnek át a történetben. A titokzatos, tizennégy karátos arannyal terhelt Alfa Romeo (amelyet rablók által mások is szeretnének megszerezni) számtalanszor el- és feltűnik Gorcsev közreműködésével, aki a tulajdonos lányának szerelméért még a francia idegenlégióba való belépést is vállalja. A légió kötelékében elfoglaltságaira tekintettel csak az első néhány órát tölti el személyesen, Vanek Úr azonban mint alközlegény, inkognitóban beugrik helyette, viszont személye a francia idegenlégió számára valóságos sorscsapás, nem egyszer kergeti az őrületbe feletteseit. A számtalan elképesztő esemény után a végére Gorcsev segítségével a rablóktól visszaszerzett autót sikerül a megfelelő sivatagi célállomásra eljuttatni, így Gorcsev a leány kezét, Vanek Úr pedig a civil szabadságot nyeri el.

A Láthatatlan Légió
Afrikában legendák terjednek a sivatagban masírozó Láthatatlan Légióról, egy rejtélyes katonacsapatról. Egyenruhájuk fekete, harmonika és kürt dallama hív sorakozóra, a menet legvégén pedig egy kísérteties konflis zárja a sort.
Sir Oliver Yolland angol üzletember, egy petróleum lelőhelyet akar elfoglalni a konkurencia elől, ehhez szüksége van egy csapat katonára. Ez az alkalmilag sorozott társaság mindenféle kétes alakból áll, felszerelésük és ruházatuk sem mindennapos, az idő viszont sürget, nekiindulnak hát a Szaharának. Az út során különböző, meglehetősen bizonytalan személyazonosságú személyek csatlakoznak a társasághoz, egyeseknek értékes dokumentumokra is fáj a foguk. A sok kalandokkal teli vándorlás után az eredeti céltól eltérően, de az újnak megfelelve teljesíti feladatát a Légió, a szereplők többségéről pedig kiderül, hogy nem az, akinek kiadta magát.

Rejtői humor a 30-as évek hangulatában, néhol ütős, néhol erőltetett poénokkal és szituációkkal.
Elég hullámzónak találtam a színvonalat, különösen A tizennégy karátos autó esetében.
Nem bántam meg hogy elolvastam, de csak azért mert éppen nem volt más olvasnivalóm.

Értékelés: 3/5

0 megjegyzés: