2009. június 14., vasárnap

Frederick Forsyth: A Sakál napja

Az Odessa ügyirat után nem is volt kétséges, hogy a másik Forsyth-klasszikust, a Sakál napját is elolvasom. Annál is inkább, mivel már több mint 30 éve a családi könyvtár része, így még csak kutatnom sem kellett utána könyvtárban vagy antikváriumban. De 30 év ide vagy oda, eddig még mindig kimaradt az olvasnivalók közül. (Van még pár ilyen könyv itthon.)

Ami a regényt illeti, ez Forsyth első sikerkönyve, ebben is a fikció keveredik a valósággal, nekem ettől is érdekes, akárcsak az Odessa ügyirat. Tény, hogy a 60-as évek Franciaországában magas rangú katonai vezetők egy csoportja az OAS nevű szervezetben de Gaulle elnök ellen szervezkedtek, mivel az elnök intézkedései és politikája (pl. Algéria függetlenné válása Franciaországtól) számukra ebben az időszakban már elfogadhatatlan volt, és még a merényletektől sem riadtak vissza, amelyek azonban rendre meghiúsultak. Egy ilyen fiktív merényletkísérletet vázol fel Forsyth a könyvében. Bérgyilkosának az akkor már hírhedt Sakál nevet adja, a névvel azonban ki is merül a valósággal való egyezés, a "valódi" Sakál ugyanis sohasem kísérelt meg merényletet de Gaulle ellen, valamint származása és személyleírása is eltér a regénybeliétől. Ami igazán érdekessé teszi a regényt, az a két fő vonalon futó cselekmény. Az egyik szálon a Sakál profizmusának a bemutatása azon az úton, ami a merénylet előkészületeitől egészen a kivitelezéséig tart. Külső megjelenését kaméleon módjára váltogatja, útját hullák szegélyezik. A másik szálon egy "hétköznapi" főfelügyelő fut versenyt Sakállal és az idővel, akit a francia államgépezet nagykutyái bíznak meg a nyomozás irányításával és a bérgyilkos ártalmatlanításával. A Sakál azonban egy lépéssel mindig előtte jár, számtalanszor kicsúszik a markából, egészen az utolsó pillanatig, amikor szemtől szembe kerülnek egymással.
Számomra a könyv második felétől volt igazán fordulatos a regény, amikor Sakál a tettek mezejére lép, és kezdetét veszi az üldözése.

Politikai krimi a jobbik fajtából.

Értékelés: 4/5


0 megjegyzés: