2009. június 10., szerda

John Updike: Nyúlcipő

John Updike-ról a neten olvasgattam, állítólag a 70-es, 80-as években volt a legolvasottabb író és nagy sikerű regényciklusa, a "Nyúl-regények", melyeket 1960 és 2001 között, nagyjából tízévente írta.
Mivel 5 regényből áll a sorozat (Nyúlcipő, Nyúlketrec, Nyúlháj, Nyúlszív, Nyúlfark), eldöntöttem, ha elég jó lesz az első, elolvasom a többi négyet is. Az első, a Nyúlcipő a helyi könyvtárban nem volt meg, viszont 2 hete megvettem a Nyugati aluljáró antikváriumában.

Maga a regény a késő 50-es évek Amerikájában játszódik, főhőse a huszonéves Harry Angstrom, akire diákkorában ragadt rá a Nyúl név, jó kosaras volt, gyorsan tudott futni, aztán mint a műből kiderül, a sportkarriere befejeztével is illik rá ez az elnevezés, mert lelép, elmenekül a problémák elől. Egy kisvárosban él feleségével és kisfiával, mivel felesége az unatkozó háziasszonyok életét élve nem veti meg az italt, Nyúl összeköltözik egy véletlenül megismert utcalánnyal, később megtudja hogy a felesége újra terhes, erre visszaköltözik hozzá. A szülés után azonban megint nem találják az összhangot, Nyúl egy veszekedés után megint dobbant, és ekkor a könyv végére megtörténik a tragédia.
Szinte érzelmi hullámvasútba ültet minket az író a könyv olvasása közben, pálcát azonban nem tör a szereplők feje fölött, az ítéletalkotást rábízza az olvasókra. Updike sokszor hosszú és részletes környezetleírásba bocsátkozik, ezek a részek nekem néha kicsit vontatottá tették a történetet, de a történet igen érdekes volt. Külön érdekesség, hogy van egyfajta - mai korunkban - szerény szexuális töltete is a regénynek.

Olvasóként nem tartom egy hűdeszuper-letehetelen könyvnek, de van benne valami, ami miatt mindenképpen érdekel a sorozat többi 4 tagjának elolvasása is.

Értékelés: 3.5/5

0 megjegyzés: