2009. június 10., szerda

Frederick Forsyth: Odessa-ügyirat

Frederick Forsyth-tól ezidáig mindössze az Isten öklét olvastam pár évvel ezelőtt, aztán valahogy el is felejtkeztem róla, pedig jó könyv volt. Most a moly.hu-n figyeltem fel két könyvére, mindkettő felkerült a várólistámra, az elsőt már el is olvastam.
Engem mindig is érdekeltek a II.világháborús történetek, akár regények, akár történeti dokumentum könyvek formájában. Hogy ez a több mint 30 éves regény kimaradt eddig az életemből, jól mutatja hogy van még mit pótolni e tekintetben.

Nagyon jól kidolgozott sztori, fordulatos, izgalmas cselekmény jellemzi, és ami számomra nagyot dob a sztorin, hogy a fikció nagyon hihetően keveredik a valósággal. Egy német újságíró a 60-as években teljesen véletlenül ráakad egy, a kőrözött háborús bűnösök listáján igen előkelő helyet elfoglaló volt SS-re, aki a rigai koncentrációs tábornak volt a kegyetlen parancsnoka. Kiderül, hogy az Odessa nevű titkos szervezet áll mögötte, melynek feladata, az egykori SS-tagok segítése, védelmezése. Az újságíró először csak egy jó sztorit lát a rigai mészáros és a szervezet leleplezésében, a végén azonban kiderül, hogy más érdek is hajtja. A dolgok odáig fajulnak, hogy beépül az Odessába is az addig is érdekfeszítő regény innentől még izgalmasabb lesz. A történet hátterében megbújik egy izraeli kémelhárítás kontra egyiptomi rakétakészítők közötti versengés is, ami hasonló az író az Isten ökle című regényében vázolt sztorihoz, csak éppen ott Szaddam iraki rendszere ügyködött a "csodaágyún".

Nagyon tetszett a könyv, jó szívvel ajánlom mindenkinek aki izgalomra és érdekes történetre vágyik!

Értékelés: 5/5


0 megjegyzés: