2009. november 8., vasárnap

Szabó Magda: Freskó

Szabó Magda története olyan, mint egy fali kép, egy freskó. Mindenki rajta van aki a történetben szereplő református papi családhoz valamilyen módon tartozott. Előbb csak a különböző személyeket ismerjük meg rajta, majd ahogy minél tovább, minél figyelmesebben szemléljük, úgy tárulnak fel az apró, különleges részletek, különbségek is.

Annuska, a család lázadója, kilencévi távollét után elmebeteg anyjának a temetésére érkezik a regénybeli városba. Annuska valójában azért hagyta el a parókiát, mert nem tudta elviselni a nagy család farizeus viselkedését. A regény a temetés napjának a krónikája a szereplők különböző nézőpontjából, egyúttal azonban a múltbeli történések, ellentétek is feltárulnak, magyarázatot adva a jelen helyzetre. A fullasztó családi légkörben felnövő Annuskának, akit szökése után kitagadott apja, megérkezése előtt rossz hírét keltették, ám a nap végére kiderül, hogy nincs miért szégyenkeznie a családja előtt, mert erkölcsileg mindnél tisztességesebbnek bizonyul.

Lebilincselő drámai történet, kitűnő jellemábrázolással, belső monológokkal.
Azt hiszem, feltétlenül a legérdekesebb könyveknek tekinthetjük azokat, amelyeket egy ültő helyünkben elolvasunk. Nekem ez a könyv ilyen volt. Szabó Magda könyvei pedig további figyelmet érdemelnek részemről.

Értékelés: 5/5

0 megjegyzés: