2009. augusztus 21., péntek

Katherine Anne Porter: Bolondok hajója

Vannak könyvek, amelyekről még sohasem hallottunk, nem ismerjük jó vagy gyengébb tartalmat rejtenek-e, ám egyszer csak megtalálnak bennünket. A Bolondok hajója nekem ilyen könyv. Az antikvarium.hu-tól rendeltem még a nyár elején két regényt, és ezt ajándékként küldték harmadiknak. Ilyenek a véletlenek... Máskülönben talán sohasem olvastam volna.

Adott egy N.L.Vera nevű német óceánjáró hajó, mely 1931.aug.22-szept.17 közötti útján Mexikóból Németország felé tartva a történet színhelyéül szolgál. Németek, spanyolok, kubaiak, mexikóiak, amerikaiak utaznak együtt hetekig tartó, bár többségük által önként vállalt, de mégiscsak kényszerű összezártságban. A több tucat szereplő különböző származása, jelleme, habitusa, sőt még testi fogyatékossága vagy betegsége is számtalan ellentétnek és nézeteltérésnek, ritkábban pedig rokonszenvnek a forrása a történetben. Boldogtalanság, önbizalomhiány, testi vonzalom, ellenszenv, alkohol, drog, erkölcstelen életmód, fiatalos cinizmus gyötri az egyes szereplőket, csoportjaikat. Ugyanakkor az antiszemitizmus is felbukkan alkalmanként (nem véletlen a történet időpontja, a hajó és az egyes figurák származása!). Szinte mindenki idegen a másiknak és amikor eljön az ideje, megkönnyebbülve hagyják el a hajót, hogy megszabadulhatnak egymástól.
Nincs a könyvben olyan meglepő vagy megdöbbentő fordulat, mint pl. egy váratlan gyilkosság, bár többször is kínálkozik rá alkalom a történetben. (Leszámítva az egyetlen tragikus balesetet.) Ennek ellenére a szereplők legkülönfélébb viszonyai, konfliktusai különleges szituációkat eredményeznek, érzelmeik és érzéseik változásába is érdekes bepillantást nyerhetünk. Ráadásul a helyszín sem hétköznapi.
Úgy éreztem, mintha a könyv első kétharmadát részletesebben kidolgozta volna Porter, mint az utolsó oldalakat, közvetlenül a németországi megérkezés előtt, ám ez nem megy a történet rovására. (Egyébként 20 évig írta regényét Porter, nem lehet hát azt mondani, hogy összecsapta volna.)

Összességében ez a könyv jó választás volt a sors részéről (meg az antikváriumtól), hogy ezúttal épp ezt küldte "zsákbamacska"-ként nekem.

Értékelés: 4/5

0 megjegyzés: