2009. május 15., péntek

Jókai Anna: Ne féljetek

Alkalmanként mindenkit foglalkoztat az elmúlás gondolata. Amíg fiatalabbak vagyunk, jobbára csak ismerősünk, közeli családtagunk elvesztésekor. Azonban ahogy öregszünk, éveink egyre magasabb száma, testünk, egészségünk romló állapota egyre inkább eszünkbe juttatja ezt a mindenkire egyformán váró, elkerülhetetlen eseményt.

Jókai Anna könyvében, négy főszereplőjének nagyjából utolsó húsz évét osztja meg az olvasóval, egyszerre bemutatva a pillanatnyi történéseket és a helyzetekre reagáló, a szereplők fejében megszülető kimondott és kimondatlan gondolatokat. Ugyanakkor - kontrasztként - az éppen aktuális jelenben visszaidéződnek alkalmanként a fiatalabb évek egy-egy pillanatai, eseményei. Igen megrendítően, hitelesen ábrázoltak az idős korral járó testi-lelki kínok és azok megélése, vagy a fel-fel bukkanó halál-gondolatok, illetve a környezet részéről ezekre adott válasz reakciók. Mindezekhez sok-sok szép vigasztaló és útmutató bibliai idézet párosul (a könyv címe is innen).

Úgy gondolom, kell egy bizonyos életkor elérése, élettapasztalat, ahhoz hogy befogadóvá váljunk a könyvre, annak értékeire, ezért elsősorban nem a fiatalabb korosztálynak, hanem a harminc felettieknek ajánlott.

Értékelés: 4/5

0 megjegyzés: