2009. július 7., kedd

John Updike: Nyúlszív

A Nyúl-regények negyedik kötete.

Újabb 10 év elteltével 1989-ben Harry, és felesége Janice a floridai Deleonban töltik az év egyik felét. Immár két unokájuk van: Judy és Roy. A Toyota-kereskedést fiuk, Nelson irányítja, aki családjával látogatást tesz szülei floridai lakhelyén. A történetben fokozatosan fény derül a fiú kokainproblémájára, amely olyan súlyos, hogy kapcsolata családja minden tagjával megromlik, költséges szenvedélyét az autóeladások manipulálásával, csalással, lopással tudja csak fedezni, aminek következtében a Toyota kiszáll a teleppel való együttműködésből, és tetemes adóssággal terheli meg a szüleit.
Harryt Floridában unokájával, Judy-val közös vitorlázáskor szívinfarktus éri. Ezután átesik egy szívkatéterezésen, de további szívműtétre is szüksége lenne az orvosok szerint. (Harry Ruth-tól született lánya egy epizód erejéig ebben a könyvben is feltűnik, a katéterezés után a kórházban ápolónőként kerül kapcsolatba Nyúllal.) Tavasztól ismét Brewerben élnek Nyúlék. A sztoriból kiderül, hogy az előző könyvbeli karibi-kaland óta is fenntartotta szexuális kapcsolatát Thelmával, aki ekkora már szintén súlyos beteg és hamarosan meghal.
Egy váratlan szituációban, amikor Nelson épp egy rehabilitáción gyógyíttatja függőségét, egyszeri alkalommal Harry lefekszik a menyével, Pru-val. Hónapokkal később, amikor Pru már nem bírja tovább elhallgatni, megosztja titkát férjével és anyósával. Amikor Janice telefonon közli Harry-vel, hogy ezt megbocsájthatatlannak tartja, Harry összepakol, és még egyszer utoljára felhúzza a nyúlcipőt és meg sem áll Floridáig. Itt pár hetet egyedül tölt, néha felhívja a családját (fordítva hiába várja, nem igazán keresik). Többnyire sétával, tévézéssel tölti az idejét. Szívesen sétál el egy feketék és latinok lakta negyed felé, ahol a kosárlabda pályán játszó fiatalok visszaidézik fiatalságát. Előbb csak egy padról figyeli őket, majd be is száll a játékba. Egy ilyen alkalommal éri egy újabb, nagyon súlyos infarktus. Bár a könyv végén még életben van Nyúl, megtudjuk a szomorú tényt, hogy esélye már nem marad a felépülésre.

A negyedik könyv Nyúl betegsége miatt számomra szomorú volt (de az írót dicséret illeti, mert egyúttal életszerű is), édesapám is szívbetegségben szenvedett, nagyon átéreztem Harry testi és lelki problémáit.
A Nyúl-sorozatból még a Nyúlfark maradt utolsónak, amit még nem olvastam, ha sikerül megszereznem, arra is kíváncsi leszek. (Ebben Harry halála után tíz évvel Ruth-tól született lánya a főszereplő.)

Értékelés: 4.5/5

0 megjegyzés: