2009. február 25., szerda

Norman Mailer: Várkastély a vadonban

Norman Mailer Oswald-ról írt könyvét olvastam már, bár azt inkább oknyomozó riporterként vetette papírra, de tetszett annak idején. Ezt a könyvét pedig, melyet halála előtt nem sokkal írt, már régen kinéztem magamnak, eljött hát a pillanat, hogy szemügyre vegyem. Kár volt...

Egy ördög elbeszélése nyomán Hitler felmenőinek és a gyerek Adolfnak a részben valós és részben kitalált családi kapcsolataik, de főleg beteges hajlamaik, vérfertőző viszonyaik elevenednek meg. Ez a bizonyos ördög, egy mellékszálként még II.Miklós orosz cár megkoronázásáról is beszámol, de hogy ez hogy kapcsolódik a Hitler családhoz, az előttem rejtély maradt. Baromi fantáziátlannak találtam az egész elbeszélést, amikor pedig a méhészkedés praktikáit taglalta Hitler apja és egy bizonyos öreg méhész majd száz oldalon keresztül... hát akkor minden bajom volt. Azért csak kitartottam a végéig, hátha valami slusszpoén lesz a végén (gondoltam én, botor). De nem, egyöntetű időpocséklás az egész. Sajnos. Mert többet vártam Mailertől.
Felesleges könyv. Ajánlott kihagyni.

Értékelés: 2.5/5

Robert Merle: Malevil

Robert Merle könyv még nem volt olvasmányaim közt, a Moly-on kedvet kaptam hozzá. Elsőnek ezt választottam, nem bántam meg.

Egy dél-franciaországi várkastély és a környéke a színhely. Atomrobbanás következik be és egy kis közösség életét követhetjük nyomon az "esemény" után, ahogy majdnem egyedüli túlélőkként szinte a nulláról kell újraszervezni az életüket, illetve a puszta életben maradás is hatalmas választások elé állítja hőseinket. A jelen korból pillanatok alatt zuhannak vissza szinte középkori körülmények közé.
Nagyszerűen beleéltem magam a szituba, egy percig sem volt unalmas és könnyen olvasható a regény.

Értékelés: 4/5

Stephen King: Duma Key

Elfogult vagyok, King kedvenc regényíróm, immár 13 éve. Még a seregben kaptam kölcsön a Holtsáv című könyvét egy katona társamtól. Azonnal lenyűgözött, azóta a Setét torony fantasy-sorozatot kivéve, 'majd minden könyvét elolvastam.
Egyedi, briliáns humora, feszültség-keltő tehetsége minden regényében benne van, szerethető főhősökkel, drámai és félelmetes történetekkel. Hétköznapi emberek, nem hétköznapi eseményekkel találják magukat szembe és ettől is válnak olyan érdekessé írásai.

Fülszöveg:

Edgar Freemantle jól menő építési vállalkozó, gazdag, kiegyensúlyozott, középkorú férfi, boldog családapa. Egy szép napon szörnyű munkahelyi balesetet szenved, kis híján életét veszti. Súlyos testi fogyatékossággal felépül ugyan, ám pszichés problémáival nehezen birkózik meg. A házassága tönkremegy. Pszichiátere „földrajzi kúrát” javasol, valamint azt, hogy olyasmibe kezdjen, amit régen nagyon szeretett csinálni.Így hát Edgar a floridai Duma Keyre költözik, erre a turistáktól kevéssé látogatott gyönyörű helyre, kilátással a Mexikói-öbölre. És olyasmibe kezd, amit egykor nagyon szeretett csinálni: rajzolni és festeni.Ő lepődik meg a legjobban, amikor műveivel óriási sikert arat, és itt szerzett barátai, a rokon lélek Wireman, valamint a művészetpártoló idős hölgy, Elizabeth Eastlake unszolására kiállításon mutatja be munkáit. S amit Edgar idáig csak sejtett vagy érzett, bizonyossá válik: műveinek természetfeletti erejük van, és az események tragikus láncolatát indítják el…

Akik szintén szeretik a műveit, azok ebben a regényében sem csalódnak én most sem bántam meg hogy elolvastam újabb remekművét.

Értékelés: 4.5/5

Könyv-moly


Megint rákaptam a könyvekre. Azért megint, mert mindig szerettem a jó könyveket, de voltak időszakok, (pl. az utóbbi pár hónap) amikor kissé hanyagoltam őket. Az olvasáshoz hangulat, nyugalom, idő kell.
Decemberben Stephen King Duma Key című könyvét megvettem (már alig vártam az új regényt!), aztán szép lassan olvasgatni kezdtem. Januárban bukkantam a moly.hu-ra, ahol kedvet kaptam az olvasáshoz. Igazából ez is a célja a moly-nak. Mindenki bejelölheti az eddig és most olvasott könyveit, megjegyzéseket fűzhet hozzá, így aztán ki-ki eldöntheti mit kellenne elolvasni vagy nem elolvasni (ízlések és pofonok szerint). Na, Januárban belehúztam King mester művének elolvasásába. 3 hete rendeltem egy ajándék könyvet az unokahugomnak, egyuttal magamnak is kinéztem egy Robert Merle regényt, a Malevilt és megrendeltem azt is. Egy hét alatt (a melóhelyen) azt is kiolvastam. A múlt héten már elmentem a könyvtárba is, két könyvel tértem haza. Az egyik a Várkastély a vadonban Normann Mailertől (jelentem: megvolt!), a másik Kurt Vonnegut-tól az Éj anyánk. Ez utóbbi meglepően vékony, mindössze 155 oldal, úgy tervezem, hogy holnap ha megyek Bp-re, a vonaton nekikezdek. Az újra kiadott Stephen King-Peter Straub: A fekete ház című eddig általam még nem olvasott, de nagyon keresett regényt is szeretném megvenni Pesten. De egy csomó könyvet kijegyzeteltem már magamnak, amiket jó volna elolvasni. Még olyanokat is, mint Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődés.

Olvasni jó! :)